Advokat

Hva er viktig å tenke på når du skal velge advokat?

Å velge en advokat til din rettsak kan virke som en utfordrende oppgave, spesielt med de mange alternativene som befinner seg der ute. Dette er derimot det viktigste steget i prosessen med å vinne i retten, og det trenger i grunn ikke være så veldig vanskelig om du holder tunga i munn.

Tidsbruk er heller en faktor enn vanskelighet her. Det er fordi brukt tid ofte vil lønne seg i jakten på en advokat. Det beste tipset er å finne en advokat som har løst din type saker før, for deretter å rangere etter erfaring og pris. Å benytte seg av dette grunnlaget, og bruke god tid, er en suksessoppskrift om du virkelig vil vinne din sak!

Hvilken type advokat passer til min sak?

Advokater

Advokater opererer akkurat som andre yrker. Der en spansklærer neppe hadde gjort det godt som fransklærer, så gjør nok neppe en eiendomsadvokat det godt innenfor familieadvokaten sitt område. Å finne en advokat er en ting – det å finne en advokat som har ferdighetene til å løse akkurat din sak er en annen ting.

Type sak er derfor mest sannsynlig det viktigste punktet du skal se på når du skal velge en advokat. Enten det er eiendom, familie, arbeidsrettigheter, bedrift, konkurs, eller andre felter, så blir det for naivt å tro at for eksempel den advokaten hele familien kjenner skal kunne løse også din sak.

Sammenligningstjenester for advokater

Så snart du har spesifisert hva din sak faller under av kategorier, så kan du starte letejakten. I slike letejakter ble telefonkatalogen byttet ut med Google. I dag er sammenligningstjenester i ferd med å fjerne behovet for å se gjennom annonse på annonse i det hele tatt.

Ved bruk av en sammenligningstjeneste for advokater, så kan en nemlig finne den personen en leter etter i løpet av få minutter. Sammenlign basert på felt innen advokatbransjen, geografiske områder, og ikke minst pris. Da kan du filtrere frem dine potensielle kandidater hurtig!

Gjennomsøk advokatens hjemmesider

Sørg for at du noterer ned aktuelle kandidater til å bistå deg som advokat. Så snart listen inneholder rundt 10 navn, så bør du søke opp advokatenes hjemmesider. Enten det er private advokater eller advokatbyråer, så bør du ta en titt på deres hjemmesider for å innhente viktig informasjon.

For eksempel anbefales det å lete etter advokater som har minimum 3-5 års erfaring innen feltet for din sak. Dette øker sjansene for at advokaten vil være dyktig nok til å bidra med en seier for din sak i retten. Naturligvis vil nye advokater være rimeligere, men det anbefales uansett å sette denne ansiennitetsgrensen.

Advokat skriver kontrakt

Følg også med på de spesifikke advokatene sine profiler i et byrå, enten det er på hjemmesidene eller sosiale medier. Du kan finne informasjon om deres utdanning, jobberfaring, og ikke minst hvordan de danner seg i offentligheten. Sistnevnte er viktig for kjemien med advokaten.

Privat advokat eller advokatbyrå?

Når du skal finne riktig advokat, så må du også bestemme deg for hvorvidt du ønsker en privat advokat eller et advokatbyrå. Her er ofte regelen at jo mer komplisert og jo mer som står på spill, jo høyere er sjansen for at du bør ansette et advokatbyrå på saken.

For å sette det på spissen, så vil et stort konsern med en sak av internasjonal skala nærmest helt garantert velge et advokatbyrå, da de mest sannsynlig sitter på kunnskap om dette. Til motsetning vil en sak rundt skilsmisse eller nabotvist sjeldent krever mer enn en privat advokat.

Kontakt aktuelle advokater for konsultasjonstime

Noen advokater tilbyr 1 time gratis konsultasjon, mens du også kan få bistand fra dugnadsbaserte rådgivere. Dessuten dekker også ofte innboforsikringer dine kostnader på en rettferdig måte. Uansett vil det være klokt å kontakte de advokatene som nå gjenstår på din liste for en konsultasjonstime.

Dokumenter til advokattimen

Enten du får 1 time gratis eller skal betale de omtrent 2,000kr det koster med en advokattime, så vil du få det meste ut av timen uansett.

Her er det best om du samler alle dokumentene, og gjerne sorterer etter viktighet og tidslinje. Gjør deg dessuten klar for å presentere klare argumenter.

Spørsmål til advokaten

Kanskje enda viktigere enn dokumentene er spørsmålene du bør ha med deg. Lag en liste med spørsmål om advokatens erfaringer med lignende saker, suksess, timepris for din type sak, og flere andre viktige spørsmål. Sørg også for å spørre om saken kan vinne, og om det finnes andre løsninger enn retten.

Behandle advokaten som i et jobbintervju

Det kanskje beste tipset er å behandle en advokat som om de søker en jobb hos ditt ”firma”. I praksis er det dette de gjør, og derfor bør du ikke vike unna å stille pressende spørsmål til advokaten. De fleste lar advokaten føre samtalen, da de tross alt er eksperten. Men husk på at det er advokaten som egentlig ber om deg som kunde, og ikke motsatt!

Advokat og jobbintervju

Hvor mye koster en advokat?

Advokater har helt forskjellige priser basert på erfaring, om de er private eller i byrå, hvilke byer de opererer i, og ikke minst hva slags saker de behandler. Derfor er det ikke hensiktsmessig å sammenligne advokatpriser slik, men heller på hvilket grunnlag de priser sine tjenester. Fastpris, provisjon, og timepris er de

  • Fastpris – Ved fastpris estimerer advokaten en kostnad for din sak før arbeidet settes i gang, slik at du får en oversikt over hvor mye saken vil koste deg.
  • Provisjon – Ved provisjon tar advokaten betalt en viss prosentandel dersom du vinner i retten. Ved saker som involverer større beløp, så kan det være lurt å styre unna den.
  • Timepris – Timepris er mest sannsynlig det mest populære valget, og her fakturerer simpelthen advokaten for det antall timer som saken tar å løse.

Valget av advokat trenger ikke være tøft

Med disse tipsene i bagasjen trenger ikke valget av advokat å være spesielt tøft. Det krever en del innsats fra din side, men skal du vinne kan du tross alt ikke hvile på laurbærene. Følg de ovennevnte tipsene, og finn en advokat du kan være fornøyd med!